Den säsong som skadar håret mest är den kalla vintern. Låga temperaturer, kalla vindar och en fuktig omgivning – allt detta gör att håret är mer benäget att skadas. Om vi gillar att vara hemma och mysa på vintern är det inte så farligt, men vad gäller om vi hellre är aktiva? Ska vi strunta i skidresan bara för att inte skada håret? Hur kan vi egentligen ta hand om håret under vintern?

Att vårda håret under skidsemestern skiljer sig från det du gör i vardagen. Låt oss gå igenom ett par grundläggande regler för att skydda håret vid vintersport, så att håret inte utsätts för mekaniska skador och skador som beror på skidbackarnas dåliga tillstånd. Reglerna är bra att minnas, så att du inte skadar håret i onödan.

1. Välj rätt frisyr för skidbacken!

När du åker skidor behöver du inte perfekta lockar som böljar över axlarna. Du kommer bära en tjock hjälp på huvudet, så kamma håret på ett sätt som är bekvämt för dig. Det bästa är om du kan gömma allt hår under hjälmen, så att du undviker mekaniska skador och skyddar håret från skadliga faktorer (t.ex. vind, snö, frost och sol). En bra frisyr för skidbacken är en fläta eller en fransk fläta, som samlar ihop håret. Stoppa gärna in den under jackan eller en bomullsscarf.

2. Applicera skyddande silikon i håret!

I vardagen undviker vi silikon i våra hårprodukter eftersom det tynger ner håret. Det är helt rätt i vardagen, men vid vintersporter riskerar håret att skavas (t.ex. mot hjälmen), att trasslas till, att dras sönder, etc. Håret behöver det skyddande lager som ett serum med silikon ger. Testa produkter med lätt silikon som inte gör håret oljigt, utan som ger det en mjukhet och ett skydd mot skador.

3. Tvätta håret med skonsamt schampo!

Vid fysisk aktivitet börjar hårbotten svettas, och håret blir oljigt mycket snabbare. När du tar av dig hjälmen efter en dag i skidbacken ser du nog platt och oljigt hår som behöver tvättas. På vintersemestern behöver du tvätta håret oftare än vanligt, så använd produkter som inte motverkar alla vårdande ingredienser.

4. Återfukta med hårmasker eller balsam!

Oljigt hår är ofta tort på grund av vind, frost och solen som reflekteras i snön, och behöver därför god omvårdnad. Att vårda och återfukta håret är mycket viktigt. På kvällen, efter en lång dag i skidbacken, bör du applicera en återfuktande hårmask, balsam eller olja, och ha kvar produkten i håret lite längre än vanligt.