Många kvinnor upplever ett vanligt problem: att håret blir fett snabbt, och att de måste tvätta håret oftare. Hår som utsätts för olika experiment och vänjer sig vid daglig hårtvätt kan börja bli fett efter bara ett par timmar, så att det är tillbaka till sitt ursprungliga skick redan samma kväll. Hur förhindrar man det? Hur kan vi begränsa hårets fett? Var börjar man?

Att behöva tvätta håret varje dag är ett stort problem eftersom det kräver mycket tid. Hårtvätt kan ofta leda till att vårdande ingredienser sköljs bort, men att behöva gå runt med fett hår är inte heller så bra eftersom det förvärrar problemet med håravfall. Vad man ska göra i en sådan situation? Börja med det grundläggande.

Först måste du vänja av håret vid att tvättas varje dag och du kan göra detta genom att inte tvätta håret flera dagar i rad. Det här är det jobbigaste steget i hela processen, men det är ett nödvändigt sådant. Det här steget är lättast att ta under en helg, när du inte har några planer. Om du tvättar håret på fredag morgon innan jobbet kan du tvätta det igen på måndag morgon.

Bli vän med CSC-metoden. Applicera balsam eller en hårmask i ditt otvättade hår och låt det sitta i i flera minuter. Tvätta sedan håret med skonsamt örtschampo utan silikon, som inte tynger ned håret. Det viktigaste är att tvätta hårbotten noga, för håret tvättas effektivt när skummet rinner ner genom det. Applicera slutligen ett till balsam (den här gången utan att skölja bort det) eller skölj håret för att stänga hårets yttre lager.

Sov inte med utsläppt hår. Förutom det faktum att håret är extra utsatt för mekaniska skador under natten har det också en tendens att bli mer oljigt. Om håret trycks mot kudden eller täcks av ett varmt kaffe börjar det svettas. Genom att sätta upp håret i en knut över natten känns det svalare, och talgkörtlarna behöver inte arbeta lika intensivt.

Tänk inte så mycket på ditt utseende, åtminstone inte hela tiden. Om du har en ledig helg eller en kväll i TV-soffan behöver du inte se perfekt ut, så sätt upp håret i en lös knut eller samla ihop det i ett hårband för att begränsa skadorna. Du bör även hoppa över hårtvätten om detta är möjligt.