Att vårda håret från insidan är en grundläggande regel för hårvård. Att förse håret med rätt mängd vårdande ingredienser är nödvändigt för den som vill ha friskt, starkt och välvårdat hår. Det är bra att veta vilka vårdande ingredienser som håret gillar lite extra mycket.

Kisel – det är inte utan anledning som alla kosttillskott för friskt hår och friska naglar berikas med kisel. Det beror på att kisel är ett naturligt ämne för håret. Tyvärr gör sig kroppen av med kisel rätt snabbt, så vi behöver själva fylla på med det. Ämnet stärker håret och påskyndar dess tillväxt.

Zink – det andra ämnet som rekommenderas för håret är zink, som fungerar på ett liknande sätt. Att ge kroppen rätt mängd zink är mycket viktigt för att bevara hårets goda skick.

Aminosyror med protein och svavel – båda dessa ingredienser ingår i hårets naturliga struktur och bidrar till ett friskt hår. Om du vill ha ett tjockare och starkare hår bör du förse det med svavel och protein.

Vitaminer från B-gruppen – vi behöver inte gå igenom positiva egenskaper hos samtliga vitaminer i B-gruppen, för alla utför samma jobb: de reglerar talgprodukten i hårbotten, vårdar och föryngrar hårets struktur, saktar ned åldrandeprocessen, gör håret mjukare, och ger det mer glans. Du bör berika din kost med vitaminer från B-gruppen, till exempel folsyra, biotin, inositol, niacin, B1, B2, B5 och B6.

Vitamin C – är en annan viktig vitamin för håret, som behövs för att bevara dess elasticitet och livlighet. Det är en naturlig ingrediens som behövs för att producera hårets struktur, dvs. keratinfibrer.

Vitamin A – denna vitamin ansvarar för den kemiska sammansättningen i hudens naturliga skyddslager, dvs. det lager som bevarar hudens vätskenivå och dess skydd.

Vitamin E – kallas ofta för ett ungdomligt vitamin som påskyndar hårets tillväxt. Det är en antioxidant som skyddar rötterna mot den giftiga effekten från fria radikaler.

Järn – ett av de grundläggande ämnena som avgör hårets struktur och takt för tillväxt.

Magnesium – en vårdande ingrediens som hjälper till att bevara ett gott skick.

Kalcium – ett ämne som stärker och påskyndar hårets tillväxt.