För de flesta av oss är hårvård väldigt viktigt för vårt utseende. Att ta hand om och förbättra sitt hår visas helt enkelt att du bryr dig om ditt utseende. Därför är valet av olika produkter till såväl vård som stil omfattande och enkel att anpassa. Att köpa en hårserum är en av de första produkter som många använder och som är extremt populär, men det är inte alltid lätt att veta vilken sorts serum som ska väljas. Det bästa sättet att välja ett utmärkt serum är att undersöka vilka ingredienser det innehåller och vad som kan ge det bästa resultatet för just din hårtyper.

Vad är hårserum?

För att börja med är det viktigt att veta vad ett hårserum egentligen är och hur det kan hjälpa ditt hår. Ett hårserum är en lätt silikonsubstans som hjälper till att skydda håret mot skador som orsakas av mekanisk eller fysisk påverkan, som t.ex. stylingverktyg och stylingprodukter. Serumet täpper igen de skadade delarna och skyddar håretvatten och fuktighet. Det är gjort för att läka skadad hårbotten och näring. Serumet formuleras som en oljebaserad olja som vårdar håret samtidigt som det mjukar upp det och återfuktar.

Fördelar med hårserum

Hårserum har många fördelar och deras lättnad är välkommen för många hårstylinga älskare. Det ökar hårets flexibilitet och skydd mot skadlig styling. Det håller även håret glansigt och förhindrar torrt och sprött hår. Hårserum kan användas såväl på vått som torrt hår och kan också användas för att tämja krusighet och frizz.

Beroende på din hårtyp

Att välja rätt hårserum beror helt på din specifika hårtyp. Hår med fet glans kan dra nytta av ett lätt, klarformulerat serum med aktiva ingredienser som verkar mot fett hår och tillför lust och lyster. Torrt hår kräver ett serum med vårdande ingredienser som Arganolja, Ricinolja och Vitamin E eller B-vitaminer. Om du har krusigt eller lockigt hår, är det bäst att välja ett serum med ingredienser som alstring, håravfall och glans.

Vilka är kontraindikationerna?

Innan man använder ett hårserum, är det viktigt att den som använder den är medveten om vilka kontraindikationer som finns. Det följande är de vanligaste kontraindikationer som du måste vara uppmärksam på:

  • Hårfärgning: Även om serumet är säkert att använda, kan det innehålla ingredienser som kan ändra hårets färg. Det är också möjligt att hårfärgen kan bli för ljus om serumet appliceras för ofta. Det är därför bäst att vänta några veckor efter hårfärgning innan du använder ett hårserum.
  • Allergisk reaktion: Tyvärr kan vissa ingredienser i hårserum, särskilt parfymerade, orsaka allergiska reaktioner. De vanligaste symtomen är klåda, rodnad och irritation. Kontakta en läkare om du misstänker att du har en allergisk reaktion.
  • Kontraproduktiva resultat: Om du lider av tunt, torrt hår, ska du undvika produkter som innehåller ingredienser som kan torka ut håret och skada fjällskiktet. På samma sätt, om du har fetare hår, bör du leta efter produkter som listar lätta oljor som ingredienser för att undvika ångest.
  • Överdosering: Om du missbrukar ett hårserum kommer det att försämra kvaliteten på ditt hår. Använd endast ett fåtal droppar för att få bästa resultat och undvik att applicera ett för stort antal. Också, om du använder serum i hårbotten, kan det leda till skalning.
  • Brevpåse: Imponerande produkter som innehåller skadliga ingredienser som parabener, sulfater och färgämnen, bör undvikas. Se till att läsa ingredienserna noggrant och se till att produkten är fri från sådana ingredienter.

Slutsats

Att köpa en hårserum är ett utmärkt sätt att bibehålla ett återfuktat hår, bevara den naturliga lystern och skydda mot skador orsakade av mekanisk eller kemisk påverkan. Det är dock viktigt att du är medveten om kontraindikationerna innan du använder det och se till att du väljer det som är bäst för din specifika hårtyp. Om du använder det rätt kommer det att ge utmärkta resultat och hjälpa dig att se och känna dig bättre.