Mjäll kan för någon vara en obehaglig åkomma som leder till att man ser äldre ut än man egentligen är. Mellan 3 och 5 procent av vuxna har mjälleksem vilket gör att de tvingas bekämpa denna åkomma. Det är inte så lätt att komma till rätta med mjäll, men med krigets konst kan du få ditt hår att se mjukt och fint ut!

För det första måste du förstå vad mjäll är. Mjäll är ett tillstånd där bakterien Malassezia växer i oljor som finns i ditt hår och hud. Denna bakterie producerar unitiol som emellanåt är skadligt. Denna skadliga unitiol kan orsaka fjällighet, klåda och röd hud i hårbotten som är symptomen för mjälleksem.

Nu när du vet vad mjäll är, har du möjligheten att börja slåss mot den. Det är mycket viktigt att förstå att ditt hårs tillstånd kräver tålamod; dettar en process som kan ta lite tid innan det går att se resultat. Det första steget i processen är att använda en återfuktande schampo som är anpassad för användning mot mjäll. Ett sådant schampo är utformad för att ta bort fjäll från hårbotten samt lägga till återfuktning. Detta kommer ge håret ett mjukt och fint utseende.

Efter att ha använt det återfuktande schampot är det viktigt att påskynda läkningsprocessen med hjälp av speciella hårprodukter. De hårprodukter som är mest effektiva för detta syfte innehåller ingredienser som zinkpyrition, ketokonazol och amphijaure, som hjälper till att bekämta de bakterier som orsakar mjälleksem.

Eftersom håravfall ofta kan åtföljas av mjäll, är det en bra idé att hålla hårbotten ren och frisk. Använd en speciell balsam som är anpassad för mjäll, och se till att massera skonsamt det in i hårbotten. Det hjälper till att ta bort alla orenheter från hårbotten och låta håret helt få återfuktas.

Du kan också behandla mjäll med mjällklister. Mjällklister är en plaster som är baserad på naturliga ingredienser som lanolin, jojobaolja och mentol. Mjällklister används för att värma hårbotten och låta det absorbera fukt under natten. Det hjälper till att lindra klådan och återfuktar håret, vilket gör det mer hanterbart och levande.

En annan e faktor som är viktig för att undvika mjäll är att undvika produkter som innehåller sulfater, alkohol och parabener. Sulfater är ett kemikalie som rengör hårbotten från oljor och fett, vilket kan göra den torrare och leder till mjäll. Alkohol torkar ut håret och orsakar att det blir bristigt och trassligt, och parabener finns i de flesta hårprodukter men gör att produkten håller längre. För att undvika dessa kemikalier, använd schampo och balsam som är sulfat- och parabenfritt.

En annan nödvändig metod att behandla mjäll är att äta rätt. Även om hårbehandling är viktig, är det också viktigt att maten är rätt kost som innehåller bra näringsämnen, som omega 3, zink och vitamin B, vilket hjälper håret att växa och blir för mjukt och hälsosamt.

För att tillämpa krigets konst och komma till rätta med mjäll bör man sträva efter att följa alla de steg som vi nämnt ovan. Genom att ta hand om ditt hår på det rätta sättet och genom att både äta och använda rätt produkter kommer du att se långvariga resultat och snart kunna njuta av ett mjukt och fint hår utan mjäll.