Våren står runt hörnet, och vi tar av oss yllehalsdukarna, dunjackorna och mössorna. För att inte behöva frukta det som finns under hattarna bör vi förmodligen tänka på ordentlig hårvård. Här följer sju steg för att vårstäda (huvudet).

Hårets och hårbottens skick kan förändras drastiskt under vintern. Därför bör vi göra ett litet uppehåll med att applicera rengörande och vårdande produkter. Uppehållet får inte vara för långt, för ingen vill ju behöva tampas med oljigt hår och mjäll som ramlar från huvudet. Om du har oljigt hår behöver du protein, och samtidigt behöver du ställa undan de återfuktande produkterna. Det kan vara bra att göra en sockerskrubbning av hårbotten. Om du har torrt och matt hår behöver du fock göra det motsatta. Vilka andra sätt kan du vårda håret med?

Först: tvätta håret på rätt sätt. Under våren har håret en tendens att bli mycket mindre oljigt, och det behöver inte tvättas lika ofta. Att begränsa hårvårdsbehandlingarna är bra för håret och hårbotten. Använd mjukt schampo, massera hårbotten, och skölj med kallt vatten. Använd balsam i 2/3 av hårets längd. Krama ur det överflödiga vattnet med en pappershandduk, och sedan med en vanlig handduk. För det andra är borstande också viktigt. Att borsta håret stimulerar folliklarna och blodcirkulationen, och fördelar talg jämnt i håret. Det bästa är en hårborste med naturligt hår, som förhindrar håret från att skadas och bli elektriskt. Borsta även med en korrekt teknik. För det tredje är en hårtork inte alltid hemsk. Du måste förstås använda den korrekt. Torka aldrig vått hår, och håll hårtorken 20 cm från huvudet. Om du lutar dig framåt och torkar håret i den här positionen ökar hårets volym. Innan du stänger av hårtorken bör du byta ut den varma luften mot kall luft, så att hårets yttre lager stängs.

För det fjärde behöver håret vårdas. Inte bara på utsidan (vilket vi återkommer till). Du behöver hårinpackningar och balsam. Det är viktigt att du hittar produkter som matchar hårets tillstånd och typ. Ibland är det värt mödan att vårda håret lite mer komplext, med oljor, örter eller särskild kosmetika från frisören. För det femte bör håret även vårdas från insidan. Detta innebär i princip att du bör ha en hälsosam kost med många vitaminer och mineraler. Produkter som ska vårda håret bör innehålla vitamin A, B1, B2, E och PP. Du kan även prova tillskott och örtte.

För det sjätte: skydda håret. Solstrålar, vatten med klor, kall vind och låga temperaturer har inte direkt en positiv effekt på håret. Innan du åker till stranden, simmar i poolen eller åker skidor bör du därför applicera balsam eller silkessprej som får sitta kvar i håret. För det sjunde, klipp av topparna. Det kanske inte gör håret längre, men du blir av med torra testar och kluvna toppar. Dessutom: om du redan är hos frisören kan du lika gärna få ett helt nytt och fräscht utseende.