Det finns många produkter som har en positiv effekt på hårbotten, men samtidigt finns det många produkter som skadar hårets celler. Bland dessa finns ledaren alkohol, som kan försämra hårets tillstånd drastiskt. Torkar alkohol verkligen ut håret? Alkoholens största nackdel är dess uttorkande egenskaper. Att tappa vatten leder till att hårets celler inte återfuktas, och tillstånd som skörhet uppstår.

Matt hår, förlorad glans, och kluvna toppar är de vanligaste problemen som drabbar människor som dricker för mycket alkohol, och som inte återfuktas ordentligt. Specialister varnar för att alkoholmissbruk kan leda till en situation där vårdande ingredienser rensas ut ur kroppen och har direkt påverkan på hårets tillstånd. Utan en ordentlig vitamindos (framför allt från grupp B, men även A, C och E) eller vårdande ingredienser (biotin, zink, pantotensyra och folsyra) förlorar håret sin naturliga glans och blir sprött, torrt och fint. Låga nivåer av dessa ingredienser påverkar hårets tjocklek och kvalitet.

Brist på vitaminer och vissa element i kroppen kan förstås återställas med hjälp av tillskott, men även ingredienser som intas på detta sätt kommer att rensas ut ur kroppen efter intag av alkohol. Brist på dessa vårdande ingredienser kommer förstås att följas av håravfall. Vårt hår består främst av tiamin, dvs. vitamin B, och brist på detta syns i hårets utseende.

En viktig sak när det gäller hårets skick är levern, men det är inte alla medvetna om. Som många vet är leverns största fiende alkohol. En otillräcklig rensning från toxiner och metaboliter kan ha stor effekt på din organism och hårets struktur. Problemet med alkoholens negativa effekter på håret syns när vi dricker för mycket. Du måste inte avstå från ett glas vin eller en öl till maten, men att bara dricka måttligt kommer ha en god effekt på hårets tillstånd och utseende. Det grundläggande i all hårvård är att eliminera skadliga ämnen från kroppen, och alkohol är ett av dessa ämnen.